Podden Bli Företagarinna

Med podden vill vi lyfta förebilder, dela med oss av kunskap kring företagande samt inspirera fler kvinnor till att starta och driva företag.

Här hittar du alla avsnitt:

16. Så kombinerar du rollen som mamma och företagarinna med Celina Saffar och Klara-Maria Mach

I dagens avsnitt av podden gästas vi av två entreprenörer Klara-Maria Mach och Celina Saffar. Precis som jag och Ivana kombinerar de sitt entreprenörskap med mammarollen och allt vad det innebär. Och det är precis det vi tänkte prata lite mer om idag – hur vi bäst jonglerar att driva bolag samtidigt som man är mammaledig, hur man inte hamnar i kvinnofällor, hur man hittar balans i att vara en person som vill förverkliga idéer samtidigt som det kanske tar lite längre tid än annars, med mera. Både jag och Klara-Maria är just nu mammalediga och driver egna bolag samtidigt och Celina och Ivana har små barn och kombinerar det med sitt entreprenörskap.

15. Att investera jämställt och få fler kvinnor till börsen med Sandra Bourbon

Sandra Bourbon är finansrebellen som sedan 2015 har förvaltat världens första jämställda aktieportfölj med svenska bolag under namnet Framtidsfeministen. Hon har sedan starten utklassat Stockholmsbörsen. Hon har gått från slösa till investera med målet att bli finansiellt fri innan sin 45-årsdag.Sandra är skribent, föreläsare och anlitad expert inom privatekonomi. Hon inspirerar dagligen människor att investera för att äga sitt eget liv och är den ledande rösten när det kommer till jämställd privatekonomi. Hon utsågs 2018 till ”supertalang” av Veckans Affärer, en av Sveriges ”hållbarhetsmäktigaste” av Aktuell Hållbarhet och ”superkommunikatör” av Resumé.Hon är bokaktuellt med boken Frihetsmaskinen där hon guidar läsaren i hur alla kan bygga en egen frihetsmaskin för att få mer tid och pengar över till det de älskar. 

14. Att skapa impact och förändra en bransch genom skjortor med Shesize

Kvinnor ser olika ut och det är oftast långt ifrån den typiska idealkroppen som porträtteras i media. Därför grundade Emmeli Marmander skjortföretaget SHESIZE 2019 som gör skjortor för alla kvinnor. Genom bolaget förändrar hon normer och lyfter en mångfald av kvinnor. Konceptet består av en skjortmodell, fem färger och 35 storlekar. Emelie var nyligen med i programmet Draknästet som sänds på SVT där hon fick möjlighet att pitcha inför fem investeringsdrakar. Idag får ni lyssna till hennes och hennes medgrundares Sandra Turners företagsresa.

13. Så går du från UF-företag till AB och slår dig fram som ung kvinna med Periodpack

Idag har vi äran att gästas av Period Pack – Örebrobolaget som vill vara med och bidra till en förändring i samhället genom att underlätta vardagen för personer som har mens. Företagets vision är att mensskydd på toaletter ska bli lika självklart som toalettpapper och tvål. För att uppnå sin vision tillhandahålla de en behållare anpassad för mensskydd till företag eller skolor som i sin tur kan erbjuda mensskydd till sina anställda eller besökare.Period Pack startades som ett UF-företag 2017 av Lova Svensson och Amanda Mattson och i dag driver de företaget på heltid och har ett team på totalt 9 personer och återförsäljare runt om i hela landet. 

12. Att hitta inspiration och skapa en unik designstil med Maxjenny Forslund

Maxjenny Forslund är kläddesignern som har klätt hela kändissverige i sina färgsprakande och uppseendeväckande mönster. Hon har omnämnts som kronprinsessan Victorias favoritdesigner, har stylat Madonna i en musikvideo, samt omnämnts av tidningen Bon som en av fem klädskapare som omskapar världen. Själv säger hon att hon klär allt från hippa 22-åriga inerstadsbrudar till kvinnor på landet och paranta damer på Östermalm. Gemensamt för hennes kunder är att de inte är rädda för sticka ut. Hon har nyligen öppnat en ny butik på Östermalm i Stockholm, och är aktuell med en kollektion kappor där mönstren är framtagna tillsammans med konstnären Jessica Perdius.

11. Att bygga ett framgångsrikt storbolag och strategin bakom med Helena Casserlöv-Kvist

Helena Casserlöv-Kvist är grundare och VD av Meritmind som är specialister på kvalificerade ekonomitjänster och datadriven styrning. De erbjuder tjänster inom förändringsledning, rekrytering, konsultlösningar och kompetensutveckling och är marknadsledande inom sin nisch. Meritmind grundades år 2000, har idag 320 anställda på fem orter runt om i Sverige och omsätter nästan en halv miljard kronor. Bolaget har fått många fina utmärkelser genom åren och har blivit utsedd till Dagens Industris Mästergasell 2019. Helena är även en prisad entreprenör med den senaste utmärkelsen, Årets Grundare 2020 av Founders Alliance. Hon är medlem i 17 Nätverket som har till syfte att stötta kvinnliga entreprenörer och att inspirera fler kvinnor att starta bolag och att bygga dem riktigt stora.

Poddavsnittet görs i samarbete med 17-nätverket. Nätverkets syfte är att stötta entreprenörskvinnor och att inspirera fler kvinnor att starta bolag och att bygga dem riktigt stora. För att bli medlem så skall du vara kvinna, samt grundare av ett eller fler bolag som omsätter över 50 msek. Nätverket har idag 44 medlemmar och tillsammans omsätter deras bolag 9 miljarder, och är således en maktfaktor i svenskt näringsliv.

10. Silicon Valley och kvinnors entreprenörskap med journalisten Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery är ekonomi- och teknikjournalist och var med och startade Di Digital på Dagens industri. Hon skriver om jämställdhet och mångfald i teknikbranschen och har under åtta års tid varit Silicon Valley-korrespondent för först Svenska dagbladet och IDG och sedan Dagens industri. Där rapporterade hon om startups, tekniktrender och de stora teknikbolagen i Silicon Valley. Sedan tre år tillbaka är hon också redaktionellt ansvarig för Di Digitals initiativ Female Founders som sätter fokus på kvinnors företagande genom event och redaktionell rapportering.

9. Startupstrategi och vikten av aktieägaravtal med Anna Lindbäck

Anna Lindbäck är en flerfaldigt prisbelönt entreprenör, startup-strateg samt mentor i startup-tävlingar. Hon är styrelseledamot och sitter idag som ordförande i BPW (Business Professional Women) i Stockholm och även i riksstyrelsen för organisationen. Hon är bara 29 år och har redan hunnit med över 4000 timmar som affärsutvecklare och säljcoach. Idag driver hon egen konsultverksamhet inom precis det!

8. Hon bytte diplomatdrömmar mot en entreprenörskarriär och bygger bolag med hjärtat med Pia Ganeva

Denna vecka har vi ära att intervjua 17 medlemmen Pia Ganeva som 2008 grundade Nikita. Bolaget förmedlar kvalitativa och relationsbaserade konsulttjänster inom IT och management. Idag har de 200 förmedlade konsulter och kommer att omsätta 200 miljoner kronor år 2021. Pia har även ett investeringsföretag, Ganevi Group där hon samlar sina olika bolagsengagemang.

Poddavsnittet görs i samarbete med 17-nätverket, där Pia är medlem. Nätverkets syfte är att stötta entreprenörskvinnor och att inspirera fler kvinnor att starta bolag och att bygga dem riktigt stora. För att bli medlem så skall du vara kvinna, samt grundare av ett eller fler bolag som omsätter över 50 msek. Nätverket har idag 44 medlemmar och tillsammans omsätter deras bolag 9 miljarder, och är således en maktfaktor i svenskt näringsliv.

7. Hur du gör tillgänglighet till en lönsam affär med Anna Bergholtz

Anna Bergholtz är 43 år, utbildad journalist och socialpedagog och varvar uppdrag som journalist, föreläsare, utbildare, moderator, konferencier, författare, inspiratör, debattör och konsult. Hon hörs bland annat i radio som programledare för Funk i P1 och har tidigare varit reporter i Morgonpasset i P3. Hon har arbetat för SVTs prisbelönta CP-Magasinet, gjort flera radiodokumentärer, kortfilmsdokumentärer och varit Sveriges första blinda filmrecensent. Hon är även barnboksförfattare, poddare, och har gjort stand-up. Nu senast är hon en av två som grundat Unique Power, som är en samlad kraft med unika kompetenser och perspektiv och som arbetar för hållbarhet och inkludering utifrån funktionalitet och funktionsvariation.

6. LinkedIn är ett cocktailparty och TikTok är ett pyjamasparty, marknadsför dig rätt med Joella Skoogh

Joella Skoogh är marknadsföringsexpert som idag driver Joella Skoogh Comms sedan 1.5 år tillbaka, där hon hjälper företag att bygga sina varumärken för att attrahera kunder samt generera merförsäljning. Hon är även en fena på TikTok och coachar företag i hur de ska marknadsföra sig på plattformen. Joella coachar även privatpersoner och entreprenörer i hur man bygger sitt personliga varumärke för att nå karriärmål eller få fler kunder.

5. Män tjänar pengar på feminism – om femwashing med Linda Waxin

I veckans avsnitt diskuterar vi Breakits granskning av e-handeln i Sverige och dess mansdominerande ägarskap. Rubriken: Männen bygger miljarbolag på feminism – kvinnorna kammar hem noll. Granskningen bygger på 43 av Sveriges största e-handlare. Tillsammans har de ett värde på runt 60 miljarder kronor. Av det äger kvinnor bara några ynka procent. Tillsammans med Linda Waxin, grundare av Ownershift, diskuterar vi över artikelns påverkan på framtiden och hur vi kan skifta makten mot att inkludera fler kvinnor till ägarskapet. Vi startar kampanjen #kvinnoägt #womenowned för att sprida medvetenhet kring kvinnoägda företag samt utöva vår konsumentmakt till att driva förändring.

4. Träna dig till bättre ekonomi med ekonomi-PT:n Mia Ingelström

Mia Ingelström är ekonomi-PT och grundare av Financial Fitness som coachar privatpersoner till att ta makten över sin ekonomi. I veckans avsnitt diskuterar vi hennes unika titel, att tackla den ekonomiska utmaningen i att starta företag, samt Mias bästa tips ur hennes bok ”Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor – så blir du ekonomiskt starkare, tryggare och friare”. Lär dig ta kontroll över dina pengar och ditt liv!

3. Gnistan som väckte Eldstickan, att ta fram en produkt med Martina Sahl

Martina Sahl är 31 år och grundade sitt varumärke Eldstickan under föräldraledigheten. Då levererade hon produkter från barnvagnen, nu tre år senaste har Eldstickan 400 återförsäljare i tio länder och omsatte under 2020 nästan 3 miljoner. Följ med på hennes sprakande resa i veckans avsnitt!

2. Första kunden Tusse, Eurovision, samt att hitta sin magi med Tanja Tabrizian

Tanja Tabrizian som är 40 år kommer senast från en roll som presschef på TV4 och C More, press och PR-ansvarig på Bonnier Broadcasting och har tidigare även varit kommunikationschef på Liberalerna. Förra året i september startade hon egget företag, Tabrizian PR och Management, och lanserade i mars i år där hennes första kund blev artisten Tusse som just nu är aktuell med Sveriges bidrag i Eurovision song contest. Vi intervjuar henne från Rotterdam där förberedelserna inför finalen den 22 maj är i full gång.

1. Konsten att attrahera rätt talanger med Hayat Ashkar

I detta avsnitt pratar vi med Hayat Ashkar om hennes resa som företagarinna och hur hon grundade sitt bolag Talento International som hyr ut personal. Hon är en fena på att hitta bra personal, engagera unga människor och få dem att umgås över gränser. Lyssna hur hon gör och hör oss diskutera personalfrågor med mera.

Introduktionsavsnitt – I huvudet på två företagarinnor

Företagarinnorna Sandra Kastås och Ivana von Proschwitz diskuterar hur det är att vara företagarinna och hur deras personliga resa har sett ut. Vad är fördelarna och nackdelarna med företagande och vad är förhoppningarna med podden.

Du hittar även podden här:

Har du en idé eller vill annonsera i podden?