Systrarna Engström – Vass Kommunikation

Systrarna skalade upp sitt företag för att sedan skala ned igen.
De gick från att starta företag vid sidan av sina vanliga anställningar, till att skala upp och driva det på heltid. Efter påtryckningar utifrån trodde de att lyckan låg i att ha anställda och växa. Men när de nådde målet insåg de att de hade förlorat sin glöd och den frihet som de hade sökt när de startade eget. Det lilla formatet passade dem bättre.

”I min roll som kommunikationsstrateg på en patentbyrå var jag inbjuden till en nätverksträff. Vi skulle prata om utmaningar i våra roller, varpå en kvinna nämnde korrekturläsning av företagets utbildningsmaterial. Jag som älskar just det, berätta de om mina entreprenörsplaner. Då bad hon mig att gå hem och starta företag och sedan höra av mig. Det var starten för Vass Kommunikation.”

Johanna och Helena Engström föddes 1988 respektive 1990 i en kreativ entreprenörsfamilj i Svartå, Närke. Redan när de var små startade de olika fiktiva företag. De gjorde parfym av vatten och rosenblad, tillverkade smycken i ståltråd och bakade bullar som de sålde på gatan framför sitt hus. Johanna och hennes kompis tog även fram ett lokalblad, Svartå Nytt, som innehöll intervjuer med Svartåborna.

När systrarna 2015, som nyinflyttade i Stockholm, startade sitt första aktiebolag var de en av Sveriges första sociala mediebyråer. ”Vi såg ett behov på marknaden av välskrivna texter och effektiva kommunikationslösningar. Många mindre och medelstora företag hade utmaningar med att synas på sociala medier då de saknade den kompetensen.”

Inledningsvis hade båda systrarna anställningar parallellt med företaget. Helena var anställd på en patentbyrå och Johanna arbetade på en redovisningsbyrå. De gick från heltid till deltid på sina jobb, för att sedan säga upp sig. Genom fasta månadspriser till kunderna kunde de enklare planera för hur många de behövde för att täcka sina löner. Företaget växte sedan ganska fort. ”Vi kände en press från omgivningen att expandera.” I takt med att de blev större och anställde ett antal personer, upplevde de dock att de började glida ifrån anledningen till att de startade företaget. De sysslade nu mer med administration än med att skapa innehåll och utveckla kundernas verksamhet. ”Vi valde att säga upp våra anställda och endast ha deltidsanställda samt partners. Med facit i hand var det ett klokt beslut.”

Helena och Johanna Engström

År 2020 hjälper Vass Kommunikation företag med deras varumärke gentemot befintliga och potentiella medarbetare. Kunderna återfinns inom deras egna intresseområden: sport, resor, mat och bakning. ”Vi jobbar med vår hobby, det känns knappt som att vi jobbar. Variationen är underbar. Den ena dagen kan vi korrekturläsa en bok, den andra är vi chefredaktörer för en bilaga till Dagens Industri och den tredje står vi och fotograferar på en golfbana på lyxresorten Costa Navarino.”

Helena och Johanna jobbar gärna på distans ifrån trevliga resorter

Bolaget fortsätter att utvecklas genom nya tjänsteområden och breddat utbud, snarare än att växa i antal anställda. Vass Kommunikation håller utbildningar inom sociala medier, ledarskap och employer branding. De har även startat ett populärt nyhetsbrev som en gång per vecka rapporterar kring de senaste trenderna inom sociala medier. Deras företagsblogg har dessutom utnämnts till en av Sveriges trettio bästa tre år i rad.

”Vi har blivit en inspirationskälla för andra inom sociala medier och kommunikation. Det gör att vi får fler och fler förfrågningar från kunder och media. Ett av våra stoltaste ögonblick var när vi fick uppdraget att hjälpa Volkswagen Group Sverige AB med deras omfattande employer brandingstrategi.”

Systrarna Engströms bästa tips till dig som vill starta ett liknande företag
  1. Om du inledningsvis arbetar dubbelt, som anställd och med ditt eget företag, är det viktigt att vara strukturerad och hitta rätt balans för att inte få känslan av att springa överallt och bli stressad.
  2. För att veta när det är läge att hoppa av anställningen behöver du veta hur mycket du behöver sälja för att täcka din lön. Om du säljer tjänster kan det därför vara lättare att använda fasta månadspriser till kunderna.
  3. Om du ska sälja tjänster bör ditt eget företag spegla er kompetens. Säljer du exempelvis tjänster inom sociala medier och kommunikation, är det bra om ditt företag har snygga och inspirerande konton på sociala medier, precis som att du vill ha en modern logotyp om du är grafisk designer. På så sätt ser kunderna att du kan det du säljer. Det gör även att du hela tiden måste vara uppdaterad på nyheter och trender inom ditt område.
  4. Se till att vara tydlig i offerter och avtal, och att ha allt nedskrivet. Det finns många där ute som vill ha massa hjälp utan att betala för det. Idag tackar vi nej om vi känner att någon inte förstår värdet av våra tjänster eller kommer med nedvärderande kommentarer.
  5. Hitta en företagspartner som du litar på, är trygg med och samarbetar bra ihop med. Startar du med någon närstående kan det vara lättare att veta vilka förväntningar ni har på varandra. Vi känner exempelvis till varandras styrkor och svagheter och kompletterar varandra på ett bra sätt. Idag jobbar även vår mamma på heltid i företaget. Hon har tidigare drivit eget bolag med 20 anställda inom sälj- och ledarskapsutveckling, något som passar väl in i vårt employer brandingarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s