Jenny Krigsman – Alpha Training Center för kvinnor

Hon öppnade med egna medel ett kampsportsgym för kvinnor.
Jenny öppnade ett eget kampsportsgym för tjejer i förorten. Missionen är att ge fler människor möjligheten att utöva sporten. Genom att jobba deltid, investera sina egna pengar och växa organiskt har hon lyckats hålla sitt mål – att vara skuldfri.

”Jag hade en idé och vision som många andra delar med mig. Det är väldigt roligt när vi möts under ett tak med olika erfarenheter. Det är så många olika människor som delar träningsintresset. Tillsammans skapar och bygger vi något fett.”

Sedan barnsben har Jenny Krigsman tränat och tävlat inom olika idrotter. Hon gick från lagsport till kampsport, från taekwondo till thaiboxning. ”Hela mitt liv har genomsyrats av träning och rörelse. Det har varit en central del av mitt liv och ett sätt att leva.” Det som fascinerar henne mest med kampsporten är balansen mellan den fysiska kampen och sinnet. Efter att ha fightats i tio år, la hon till slut av. Successivt tappade hon motivationen
och beslutade sig för att istället satsa på sin dröm om ett kampsportsgym för tjejer i förorten. Hon ville föra vidare all den kunskap och erfarenhet hon hade fått genom åren till andra.

2016, när Jenny var 34 år, öppnade hon således Alpha training center i Bagarmossen. ”Vår värdegrund ligger i att alla människor, oavsett etnicitet, religion eller politisk tillhörighet,
ska ha möjlighet att utföra den här typen av idrott tillsammans.” Tidigt hade hon sett hur kvinnor var underrepresenterade på gymmen, så idén om att starta ett gym för endast tjejer började växa tidigt. ”Jag ville starta ett kampsportsgym där tjejer också får utöva
den här sporten utan att behöva känna sig uttittade.” Hon ser nämligen en stor skillnad på när tjejer endast tränar med tjejer och när det är blandat.

”När det är blandat tjejer och killar håller tjejerna tillbaka. Men på Alpha i Bagis kör folk hårt. De skiter hur de ser ut och vad de har på sig. Jag älskar det.

Tre år senare öppnade hon ett till gym, för både killar och tjejer, i Kärrtorp. Det var ett taktiskt och i efterhand också ett lönsamt beslut, att placera båda anläggningarna i förorten. Konkurrensen är mindre och hyrorna lägre. Eftersom målgruppen är boende i närområdet upplevde hon det också lättare att nå ut med information om gymmen. Redan från dag ett var det succé. ”När man träffar grannar och dagisföräldrar på gymmet bidrar det till sammanhållning och en nice vibe i hela området.”

Jennys gym i Kärrtorp

Jenny har fått med sig många bra egenskaper från idrotten. Bland annat den att inte ge upp. Hon är en visionär som tror stenhårt på sina egna drömmar och idéer, vilket hon anser är nödvändigt när man startar eget. ”Jag är en tävlingsmänniska. Jag kommer aldrig ge upp eller acceptera att inte få det jag vill ha.” För att fortsätta utvecklas som egenföretagare satsar hon mycket på coaching. Tillsammans med en mentor jobbar hon med emotionell och personlig utveckling, där en stor del ligger i att konfrontera sina rädslor. ”För mig är det jätteviktigt att må bra emotionellt, att inte stressa eller känna oro och ångest.”

För Jenny har det också varit viktigt att alltid ha en backup-plan i företagandet. Hon har till exempel, för att undvika ekonomisk stress, inte velat låna pengar. ”Allt jag satsar ska jag
ha tjänat in. Jag vill inte ha några skulder.” Eftersom det första gymmet gick bra redan från början, kunde hon spara mycket pengar de första två åren för att investera i ett andra gym. Hennes mål har hela tiden varit att låta Alpha training center växa organiskt. Därför har hon även parallellt med företagandet fortsatt sin anställning på en kampsportsbutik.

Det bästa med att driva företag har för Jenny varit att få skapa något eget. Alpha training center har ungefär 140 medlemmar, men målet är större än så. Jenny vill att företaget ska
fortsätta växa så att hon kan öppna fler gym. Det som driver henne framåt är att se olika människor, med olika erfarenheter, mötas och dela intresset för träning. Dessutom har hon fått mycket support från människor runtomkring. ”Vi får jättefin respons och har skapat en viktig plats för många människor.”Jennys bästa tips till dig som vill starta ett liknande företag
  1. Du måste alltid börja någonstans, det är bara att starta. Du kan göra vad som helst.
  2. Omge dig med bra människor: de som tror på dina drömmar och kommer hjälpa dig framåt, de som ger bra energi och kan vara ärliga mot dig.
  3. Ha backup-planer. Många säger att man inte ska ha det, eftersom man kan bli slö i sitt driv och sin ambition. Själv har jag alltid en plan A, B, C och D – man vet aldrig hur saker kommer att gå. Många gånger går det inte exakt som man har tänkt sig och då är det bra att kunna gå vidare till plan B.
  4. Allt du förhandlar fram och kommer överens om med andra måste finnas nedskrivet på papper för att minimera oklarheter och risken att hamna i meningstvister.
  5. Ha en positiv inställning. Även om det kommer små motgångar får man acceptera läget. Ta inte saker personligt, även om det handlar om din dröm.
  6. Försök hela tiden ha en bra struktur i företagandet och privatlivet. När jag är hemma med min familj vill jag vara så närvarande som det går. Därför låter jag hemmet vara en plats för vila, återhämtning och umgänge. Balansen är viktig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s