Akki Wedlin – Den digitala Begravningsbyrån i Molnet

Akki sköter det mesta digitalt för att underlätta för människor i sorg.
Eftersom Akki i sin yrkesroll egentligen är den sista personen folk vill träffa, kan hon via digitala lösningar låta sina kunder stanna i hemmets trygga vrå. Där kan de göra alla val inför begravningen samtidigt som Akki kan planera ceremonin i lugn och ro.

Akki Wedlins pappa har alltid drivit företag, därför såg hon det som en självklarhet att också göra det en dag. Däremot hade hon svårt att komma på vad hon ville starta. Hon längtade så länge efter att komma på rätt idé att hon nästan hann bli olycklig. ”Min fru stöttade mig och sa att idén skulle komma tids nog. Hon har gett mig den positiva energin och tryggheten att våga lita på mig själv.” Så 2018, när Akki var 45 år, startade hon äntligen ett eget företag i sin hemstad Tjuvkil norr om Göteborg.

Idén kom när hon en dag träffade en tidigare arbetskollega inom shipping, som hon jobbade med i 24 år. De sågs på en begravning för en nära familjemedlem till Akki. ”Hon hade bytt spår och var den som tog hand om begravningen. Den idén slog rot och släppte aldrig.” Så Akki bestämde en tid därefter att göra praktik på en begravningsbyrå för att testa på yrket. Efter ett år som anställd började dock byrån gå dåligt och hon var tvungen att sluta. Det var då det blev dags, Akkis företag Begravningsbyrån i molnet växte fram.

Genom Trygghetsrådet, som Akkis tidigare arbetsgivare var ansluten till, fick hon hjälp och vägledning för att starta företaget. Hon hade på sin tidigare arbetsplats känt att hon ville
göra flera saker annorlunda, vilket hon nu fick chansen till. ”Jag fick stöta och blöta min affärsidé med proffs.” Akki fick bra respons och med bidrag från arbetsförmedlingen kunde hon starta upp. ”Det var det som gjorde att jag vågade starta.”

Det som Akki ville göra annorlunda var att underlätta för människorna som befinner sig i sorg. Hon valde därför att utforma sin begravningsbyrå till att bli delvis digital. Allt runt en begravning går nu att beställa online, och Akki kan även göra hembesök istället för att de sörjande ska komma till henne. ”Jag är egentligen den sista personen folk vill träffa.” Kunderna kan stanna i hemmets trygga vrå och i lugn och ro ta del av de olika valen som ska göras inför en begravning. ”Det finns aldrig ett bra tillfälle att lägga fram en katalog med begravningskistor, och många blir väldigt stressade av alla val.” Hon är även mån om att fotografera under begravningen och minnesstunden för att ta fram ett vackert album som kunderna får ta del av om de vill.

Akki på kyrkogården i hemtrakten

Akki upplever det som viktigt att kunna prata av sig när hon kommer hem, speciellt när hon har hand om begravningar av barn. Utöver det försöker hon undvika att ta med sig jobbet hem allt för ofta, en inställning hon fått med sig hemifrån då hon kommer från en läkarfamilj. ”Jag är empatisk, men det får inte gå till överdrift, då är jag inget stöd åt kunderna.”

Förfrågningar från kunder började komma in efter att hon hade hjälpt sin kusin med en begravning. ”Det gäller att få det första uppdraget, sen lossnar det.” Efter det ringde hon
Göteborgs stads boutredningsenhet som tar hand om de fall där människor har gått bort och det inte finns någon anhörig. Därigenom har hon också fått en del kunder.

Eftersom Akki varken har en kontorslokal eller lagerhållning, kan hon hålla nere priserna ut mot kunderna. Hon erbjuder alla produkter, såsom leverans av blommor, blomsterband,
tryckta programblad, catering till minnesstunden och så vidare, via samarbetspartners. Hennes bild är att många tycker det är dyrt med begravningar, men att det inte behöver
vara så. ”Gällande vissa saker behöver man inte ta i från tårna prismässigt. Jag brukar förespråka den billigaste kistan. Det är bara 45 minuter som den står där framme i kapellet.” Hon tror att det kommer ske en förändring av hur begravningarna
ser ut med den nya generationen. ”Jag tror inte att de på samma sätt bryr sig om vad konventionen säger eller vad släkten tycker. Det är snarare viktigt att få fram en personlig känsla av arrangemanget.”

Det bästa med att driva eget företag tycker Akki är friheten, samt att få hjälpa andra. Företagandet gör att hon själv kan bestämma hur dagarna ser ut och hur tillgänglig hon vill vara. ”Jag känner mig väldigt stolt över att jag vågade.” På tomten har hon ett litet hus som hon använder som kontor. ”Rent mentalt så går jag till jobbet.” Hennes mål med Begravningsbyrån i molnet är att fortsätta växa så att även hennes fru Maria ska
kunna jobba i företaget på sikt.

Akkis bästa tips till dig som vill starta ett liknande företag
  1. Det viktigaste är att våga, det finns alltid en utväg i att gå tillbaka till en anställning.
  2. Var ödmjuk inför uppgiften.
  3. Var inte rädd för att fråga om råd, man är inte stark för att man är ensam. Se till att omge dig med likasinnade för att kunna få energi från andra.
  4. Kolla om det finns något Nyföretagarcentrum där du bor. Se om det finns något bra mentorprogram att gå med i. Nyföretagarcentrum brukar ha bra sådana.
  5. För att fortsätta utvecklas och få energi är det bra att gå på event. De kan du bland annat hitta via Instagram och Facebook. Nyföretagarcentrum har flera event och Unionen har kurser där du kan träffa andra egenföretagare.
  6. Som begravningsentreprenör gäller det att kunna hantera människor. Ofta får kunderna skuldkänslor om de inte väljer de dyrare alternativen. Då gäller det att finnas där för dem och berätta att det är viktigare att gå på det som känns rätt för dem. Ingen tänker ändå på vilken kista det är när den står där framme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s